Maden in de container? 5 tips om maden te voorkomen

Wanneer het lekker warm en zonnig weer is worden prullenbakken een vervelend probleem. Vooral de kans op maden neemt toe. Maden zijn de larven van vliegen en ontstaan wanneer een vlieg eitjes kan leggen in je container. Deze komen onder de juiste omstandigheden al binnen een aantal uur uit. Erg vervelend, het ziet er vies uit. Gelukkig kan je ze goed voorkomen.

Advertisement

Een container is de ideale leefomgeving van maden. Het is beschut, warm en er is genoeg voeding voor de larve om zich aan vol te eten. Hierdoor kan hij zich snel ontpoppen tot vlieg. Gelukkig zijn maden niet schadelijk, maar je hebt ze liever niet in je container hebben.
Benieuwd hoe je dit kan voorkomen?

1. Schaduw
Wanneer je je container altijd in de schaduw kan zetten voorkom je het ideale broeierige klimaat wat het zo aantrekkelijk maakt voor vliegen.

2. Vlees
Gooi vlees nooit los in een container of vuilniszak. Vouw het in een stuk krant en voorkom dat de vlieg erbij kan komen om eitjes in te leggen.

3. Open zetten
Zet je container af en toe open. Naast dat het wat kan luchten hebben maden een hekel aan licht. Ook kunnen bijvoorbeeld vogels bij de maden die ze graag eten.

4. Zand
Stoor zand onder de rand van de deksel. Dit voorkomt dat vliegen in de container kunnen komen.

5. Schoonmaken
Een container wordt altijd vies, het is niet voor niets bedoeld voor afval. Maar hem daarom regelmatig schoon. Met een tuinslang en wat chloor heb je hem zo weer fris.

Handige tips? Deel ze verder met je vrienden!

Advertisement